Το Mindfulness Eίναι Φιλοσοφία και Τρόπος Ζωής!

Η Βίκυ Βράζου, δασκάλα και ταυτόχρονα ‘μαθήτρια της ζωής’ (όπως δηλώνει η ίδια)  είναι από τους ανθρώπους που αξιοποίησε τα οφέλη του mindfulness (ενσυνειδητότητα) με ιδιαίτερα εντυπωσιακό τρόπο.

Ανήσυχη, δραστήρια, τολμηρή και δημιουργική, συμμετείχε σ’ ένα πρόγραμμα 8εβδ. mindfulness της Breathworks που έκανα πριν από 3 χρόνια. Αυτό τη βοήθησε ν’ αντιμετωπίσει δυσκολίες και της άνοιξε νέους δρόμους που την οδήγησαν σε μία πιο συνειδητή στάση ζωής, με περισσότερη ευγνωμοσύνη, δημιουργικότητα και καλοσύνη, τόσο προς τον εαυτό της όσο και προς τους γύρω. 

Το mindfulness, όπως λέει η ίδια, είναι μία ολόκληρη φιλοσοφία κι ένας ωραίος τρόπος να ζει κανείς, και για το λόγο αυτό νιώθει την ανάγκη να μοιράζεται αυτά που έμαθε με τους ανθρώπους γύρω της -την οικογένεια, τους φίλους, τους μικρούς μαθητές της, και όσους έχει τη χαρά να είναι με κάποιο τρόπο μαζί. 

Βίκυ, πριν από λίγα χρόνια με πλησίασες ρωτώντας για το mindfulness και το πρόγραμμα των 8 εβδομάδων. Τι σε οδήγησε εκεί;

Πριν 3 περίπου χρόνια το mindfulness μπήκε στη ζωή μου μέσα από μια μεγάλη δυσκολία που περνούσα.  Τότε ήταν που ένιωσα ότι ήθελα να το δω πιο συστηματικά και μεθοδευμένα μέσα από το πρόγραμμα των 8 εβδομάδων. Η ανησυχία του νου μου, οι δύσκολες σκέψεις, το πηγαινέλα του μυαλού μια στο παρελθόν και μια στο μέλλον ήταν πολύ πιο έντονα λόγω και της περιπέτειάς μου. Δυσκολευόμουν πολύ και ήθελα να βοηθήσω κι άλλο τον εαυτό μου. 

Τι είναι αυτό που θα έλεγες ότι έμαθες ή άλλαξες στην πορεία αυτής της διαδρομής;

Στην πορεία, λοιπόν, αυτής της διαδρομής ένιωσα και νιώθω πολλές αλλαγές.  Έμαθα ότι οι σκέψεις μας δεν είναι πάντα αληθινές, ότι το μυαλό θέλει να κάνει τη δική του δουλειά “ταξιδεύοντας” και “γράφοντας ιστορίες”, και ότι εγώ έχω την επιλογή ή να το ακολουθήσω ή να το φέρω στο εδώ και τώρα. Έμαθα ακόμα ότι μπορώ μέσα στη μέρα να κάνω μικρές παύσεις και να πάρω μια συνειδητή αναπνοή, να μη βιάζομαι να κάνω ή να πω πράγματα. Έβαλα στη ζωή μου την καλοσύνη και την συμπόνια προς τον εαυτό μου. Άρχισα να εξασκώ την ευγνωμοσύνη.  Όλα αυτά ήταν και είναι δώρα! Και ο κατάλογος είναι μακρύς. 

Πώς εφαρμόζεις πλέον το mindfulness στην καθημερινή σου ζωή;

Το mindfulness δεν είναι απλά μια πρακτική, είναι μια φιλοσοφία ζωής, την οποία μοιράζομαι με την οικογένειά μου, τους φίλους μου, τους συναδέλφους, τους μαθητές μου, τους γονείς τους. Με κάθε ευκαιρία, λοιπόν, που προκύπτει ή τη δημιουργώ προτείνω να κάνουμε μια παύση, να γυρνάμε στην αναπνοή μας, να παρατηρούμε όσα νιώθουμε και πού τα νιώθουμε. Και ξέρετε κάτι; Αρέσουν πολύ όλα αυτά και κυρίως στα παιδιά! 

Ποια είναι η αγαπημένη σου mindful τακτική που εφαρμόζεις καθημερινά; 

Στην καθημερινότητά μου μού αρέσουν πολύ οι παύσεις! Τις είχα πολύ ανάγκη, όπως και τις συνειδητές αναπνοές. Τελευταία, έβαλα και το γράψιμο χωρίς σκέψη και είναι πολύ βοηθητικό! Σε γενικές γραμμές το mindfulness και οι αρχές του με συνοδεύουν κάθε μέρα!

Τι θα συμβούλευες κάποιον που σκέφτεται να παρακολουθήσει μαθήματα mindfulness; Ποιες είναι οι πιθανές δυσκολίες; Γιατί να ασχοληθεί;

Νιώθω ότι είναι ανάγκη ο άνθρωπος να “σκύψει” πάνω στον εαυτό του. Το  mindfulness είναι ένας ωραίος τρόπος και φιλοσοφία ζωής που μας βοηθά να κάνουμε ακριβώς αυτό! Και το προτείνω, ειλικρινά, σε όποιον το σκέφτεται. Ξέρετε, έχουμε μάθει να σαμποτάρουμε τους εαυτούς μας βάζοντας εμπόδια. Αλλά, αν δε δοκιμάσουμε,  πώς θα μάθουμε; Τη μόνη δυσκολία που μπορώ να σκεφτώ είναι η δέσμευση του χρόνου για 8 εβδομάδες.  Όλα τα υπόλοιπα είναι διαχειρίσιμα.

Πες μας πώς το mindfulness έχει εμπνεύσει την επαφή σου με τα παιδιά;

Ένα από τα πιο ωραία κομμάτια της ζωής μου. Τα παιδιά! Από τότε που ήρθα σε επαφή με το mindfulness η σκέψη μου γυρνούσε πάντα στο όφελος που θα είχαν τα παιδιά μαθαίνοντας από μικρή ηλικία να φροντίζουν και να αγαπούν τον εαυτό τους. Και το mindfulness είναι ιδανικό! Επιλέγοντας τα μαθήματά μου να έχουν βιωματικό χαρακτήρα, οι πρακτικές του mindfulness συνδυάστηκαν με το θέατρο, τη δημιουργική γραφή, τα βιβλία και τις ιστορίες τους, τον χορό, το τραγούδι, τη ζωγραφική. Εμπνέομαι, λοιπόν, βιωματικά εργαστήρια, όπου με «όχημα» τις τέχνες και το mindfulness οδηγούμαστε με τα παιδιά σε  ταξίδια συναισθημάτων, σκέψεων, αισθήσεων, συζητήσεων, μοιράσματος. Και τα χαιρόμαστε πολύ! 

Κάνεις και κάποια εργαστήρια για παιδιά, έτσι δεν είναι;

Ναι, το Σάββατο 16 Νοεμβρίου ξεκινάει μια σειρά 5  βιωματικών εργαστηρίων με θέμα “Οι Σπόροι της Χαράς” σ’ έναν πολύ όμορφο χώρο, το ‘γ ι α σ ε μ ι’  στη Νέα Χαλκηδόνα. Η πρώτη μας συνάντηση έχει ελεύθερη συμμετοχή, αλλά χρειάζεται προκράτηση θέσης. Θα χαρούμε πολύ να μας έρθετε! 

Θα ήθελα, επίσης, να σας πω για το Smileful kids μια σελίδα στο Faceboοk, όπου πέρα από κοινοποιήσεις εκδηλώσεων, βιβλίων, και προτάσεων mindfulness για παιδιά, μοιράζομαι τις σκέψεις των παιδιών μέσα τις από δράσεις που κάνουμε μαζί. Και τα παιδιά δίνουν μαθήματα!  

Τέλος, θέλω να πω να μεγάλο ευχαριστώ στη Δέσποινα Γιαννούλη, τη δασκάλα της καρδιάς μου. Ευχαριστώ πολύ για τη δυνατότητα που μου δόθηκε να μοιραστώ σκέψεις και συναισθήματα κι ελπίζω να εμπνεύσω κι άλλους να κάνουν αυτό το υπέροχο ταξίδι!

Βίκυ, είσαι πηγή έμπνευσης για όλους/ες εμάς. Σ’ ευχαριστώ κι εγώ από την καρδιά μου.

Next
Next

Όταν η Παραγωγή του Ψωμιού γίνεται Διαλογιστική Διαδικασία