Νιώθουμε ευγνωμοσύνη για τις μικρές χαρές της ζωής
Έχεις παρατηρήσει πόσο εύκολο είναι να εντοπίζεις τι δεν πάει καλά, τι είναι λάθος, και τι θα ήθελες να είναι διαφορετικό, με βάση τις συγκρίσεις που κάνεις διαρκώς;
Αν καταφέρναμε να κάνουμε μία παύση μέσα στους ξέφρενους ρυθμούς της ζωής μας, κι αν εκεί στεκόμασταν να δούμε και να αναγνωρίσουμε πόσα όμορφα πράγματα έχουμε στη ζωή μας, τότε θα ζούσαμε με περισσότερη χαρά. Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η έκφραση της ευγνωμοσύνης μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία του εγκεφάλου σε βάθος χρόνου, κάτι που σημαίνει καλύτερη πνευματική υγεία. Η έκφραση ευγνωμοσύνης συμβάλλει επίσης σε καλύτερο ύπνο, καλύτερες σχέσεις, όρεξη για άσκηση, καλύτερη υγεία, μεγαλύτερη αυτό-εκτίμηση και μεγαλύτερη αίσθηση ευτυχίας.
Η λέξη “ευγνωμοσύνη” σημαίνει ότι αναγνωρίζω/γνωρίζω κάτι καλό που μου έχουν κάνει (ευ+γνώμων από το γιγνώσκω=γνωρίζω). Είναι μία λέξη που χρησιμοποιούμε για να δείξουμε την εκτίμησή μας σε κάτι απτό ή απρόσωπο που μας δίνει χαρά στη ζωή.
Μερικοί τρόποι που μπορείς να υιοθετήσεις για να εκφράζεις πιο συχνά την ευγνωμοσύνη σου είναι οι παρακάτω:
Γράψε ένα ευχαριστήριο μήνυμα ή γράμμα, για να δείξεις την εκτίμησή σου για την πράξη κάποιου. Χρησιμοποίησε τον αυθεντικό και ζεστό σου τρόπο για να περιγράψεις τον αντίκτυπο που είχε αυτό σε σένα. Ιδανικά δώσε εσύ προσωπικά το μήνυμα στο άτομο αυτό, ώστε να μπορέσεις να πεις δυο λόγια παραπάνω γι αυτό που έγραψες.
Κράτα ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Γράφε 3 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων, στο τέλος κάθε ημέρας σου. Μπορείς να τα γράφεις σε τετράδιο, ημερολόγιο ή ακόμα και σε κάποια εφαρμογή του κινητού σου (όπως είναι το bliss). Το να γράφουμε ημερολόγιο με τα πράγματα για τα οποία είμαστε ευγνώμονες βοηθά στη μείωση του στρες, στην ηρεμία μας, και στην επικέντρωση σ΄αυτά που είναι σημαντικά για εμάς, ενώ μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας.
Κάνε διαλογισμό. Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας είναι μία απλή πρακτική που μπορεί να έχει σημαντική συμβολή στη συμπεριφορά σου. Σε βοηθά να κάνεις μία παύση, να έρθεις στο παρόν, να βρεις και να αναγνωρίσεις τα πράγματα για τα οποία αξίζει να είσαι ευγνώμων τώρα. Με τον τρόπο αυτό θα δεις ότι υπάρχουν πολλά μικρά, όμορφα πράγματα που συμβαίνουν, τα οποία θα περνούσαν απαρατήρητα. Ο Jon Kabat-Zinn μας λέει, “Τα μικρά πράγματα; Οι μικρές στιγμές; Τίποτα δεν είναι μικρό”.
Ελπίζω να βρίσκεις τις στιγμές που σε κάνουν ευγνώμων σε αυτή τη ζωή και να τις γιορτάζεις. Μπορείς μάλιστα να ξεκινήσεις αυτή την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ευγνωμοσύνης.