Με τα Mάτια του Mυαλού Φτιάχνουμε μία Καλύτερη Ζωή
Η επιστήμη έχει καταλήξει ότι οι ιστορίες που λέμε στον εαυτό μας, δηλ. οι σκέψεις μας, αληθινές ή φανταστικές, έχουν την ίδια επίδραση στον εγκέφαλο: τις αντιλαμβάνεται και στις δύο περιπτώσεις σαν πραγματικές.
O εγκέφαλος, που ζυγίζει λιγότερο από 400γρ, περιέχει 90 δις νευρώνες που συνδέονται μεταξύ τους δημιουργώντας τρισεκατομμύρια συνάψεις, και μέσα σ’ ένα δευτερόλεπτο μπορεί το όργανο αυτό να κάνει ό,τι 80.000 υπολογιστές μαζί.
Ο εγκέφαλος μπορεί να μας εξαπατήσει και να πιστέψουμε τις σκέψεις μας, κι ας μην είναι αληθινές. Μπορούμε π.χ. να φανταστούμε ότι δίνουμε μία δημόσια ομιλία μπροστά σε πλήθος κόσμου και το σώμα μας ν’ αντιδράσει σα να το βιώνει πραγματικά. Η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη ανεβαίνουν και νιώθουμε το ίδιο στρες σα να ζούμε το γεγονός.
Σε μία έρευνα του Χάρβαρντ, εθελοντές έπαιζαν πέντε νότες στο πιάνο για δύο ώρες τη μέρα, για πέντε μέρες, ενώ ένα άλλο γκρουπ φανταζόταν ότι έκανε ακριβώς το ίδιο. Oι επιστήμονες κατέληξαν ότι όλοι στο τέλος εμφάνισαν το ίδιο αποτέλεσμα στον εγκέφαλό τους.
Πολλές φορές αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων οραματίζονται τη συμμετοχή τους στους αγώνες, προετοιμάζονται για δύσκολες συνθήκες, κάνουν πρόβα την επίδοσή τους και τελικά… παίρνουν το χρυσό. Όσο πιο λεπτομερής είναι η εμπειρία που σκέφτεται κανείς, τόσο πιο πολύ την πιστεύει ο εγκέφαλος.
Όταν λοιπόν κάνουμε 15.000-60.000 σκέψεις τη μέρα, μήπως ν’ αναρωτηθούμε “Αυτό που σκέφτομαι τώρα με βοηθάει; Είναι αλήθεια; Υπάρχει μία καλύτερη σκέψη;”
Έτσι μπορούμε από τη μία ν’ αμφισβητούμε τις αρνητικές σκέψεις και να τις αφήνουμε να περνούν, κι από την άλλη να εκμεταλλευτούμε αυτή τη λειτουργία του νου και να χρησιμοποιούμε θετικά ερεθίσματα για να φέρουμε περισσότερη ισορροπία και χαρά.