Χυμοί & Smoothies. Τι από τα δύο είναι καλύτερο;
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ένα σημαντικό συστατικό μιας υγιεινής διατροφής. Τα οφέλη είναι πολυάριθμα, όπως π.χ. μειωμένος κίνδυνος καρδιαγγειακών παθήσεων, προστασία απέναντι στον καρκίνο, μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, καλή όραση, υγιή οστά και δόντια, συμβολή στην απώλεια βάρους.
Ο ΠΟΥ συστήνει τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, με εξαίρεση τα αμυλώδη λαχανικά -όπως είναι ο αρακάς, το καλαμπόκι, οι γλυκοπατάτες κ.ά. Οι χυμοί και τα smoothies είναι ένας έξυπνος τρόπος για να τα βάλει κανείς στη διατροφή του. Τι από τα δύο όμως είναι η καλύτερη επιλογή;
Χυμοί
Οι αποχυμωτές ξεχωρίζουν τον πολτό από τον χυμό, αφήνοντας τις διαλυτές ίνες -που μειώνουν την απορρόφηση λίπους και χοληστερόλης, ενώ σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα-, οι οποίες χωνεύονται πιο εύκολα και περνούν στην κυκλοφορία του αίματος.
Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν ίνες στους χυμούς για να καθυστερήσουν τη διαδικασία της απορρόφησης, όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά περνούν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος.
Τα θρεπτικά συστατικά βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στους χυμούς, επιτρέποντας τη γρήγορη απορρόφησή τους. Έτσι μπορούν να αυξήσουν γρήγορα την ενέργεια πριν ή μετά την άσκηση, ή να συμπληρώσουν τις ανάγκες μας όταν δεν αισθανόμαστε καλά.
Ένα ποτήρι χυμού περιέχει μεγάλη ποσότητα φρούτων/λαχανικών, κι έτσι παίρνουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά γρήγορα.
Smoothies
Τα blenders που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τα smoothies αναμιγνύουν ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά, κι έτσι όλες οι ίνες περνούν στο σώμα μας. Οι αδιάλυτες ίνες βοηθούν στην καθυστέρηση της χώνεψης, κι έτσι νιώθουμε χορτάτοι περισσότερη ώρα.
Οι αδιάλυτες ίνες στα smoothies επιτρέπουν τη σταδιακή απελευθέρωση της ενέργειας. Αυτό μπορεί να είναι βοηθητικό όταν ψάχνει κανείς να ικανοποιήσει την όρεξή του ανάμεσα στα γεύματα ή αν θέλει να διατηρήσει το σάκχαρο του αίματος σε ισορροπία.
Μερικά από τα θρεπτικά συστατικά των smoothies μπορεί να προσκολλήσουν στις αδιάλυτες ίνες και να φύγουν από το σώμα μας, αφήνοντας έτσι λιγότερα από αυτά να απορροφηθούν.
Κάποια προϊόντα όπως είναι τα αβοκάντο, οι μπανάνες και τα σύκα, δεν μπορούν να γίνουν χυμοί, όμως μπορούν να μπουν στο blender και να γίνουν smoothies.
Το κόστος μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας που θα σκεφτεί κανείς όταν πρόκειται να επιλέξει ανάμεσα στα δύο, καθώς τα blenders είναι συνήθως πιο οικονομικά και χρειάζονται μικρότερη ποσότητα προϊόντων. Ωστόσο πολλοί προτιμούν τα οφέλη του χυμού και επιλέγουν να κάνουν επένδυση σε έναν καλό αποχυμωτή όταν πρόκειται για την υγεία τους.
Τέλος, ακόμα ένα στοιχείο που αξίζει να αναλογιστεί κανείς είναι η ζάχαρη, καθώς τόσο οι χυμοί όσο και τα smoothies μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα, με πιο γρήγορο αποτέλεσμα να επιφέρουν οι χυμοί. Με προσοχή, και περισσότερα λαχανικά αντί για φρούτα, μπορεί κάποιος να δημιουργήσει γευστικούς συνδυασμούς και να καλύψει τις θρεπτικές του ανάγκες. Είναι ωραίο να πειραματιζόμαστε, γι αυτό δείτε ποιοι συνδυασμοί ταιριάζουν περισσότερο στη γεύση σας!