Συνταγή: Η καλύτερη granola
Αν ψάχνετε μια σπιτική και υγιεινή granola χωρίς ζάχαρη, τότε αυτή η συνταγή είναι για σας! Αφράτη και τραγανή, σας δίνει καλά λιπαρά, πρωτεΐνες και όλη την ενέργεια που χρειάζεστε.
Όταν θα την απολαύσετε για πρωινό, προσθέστε φρέσκα φρούτα και γάλα ή γιαούρτι.
Συστατικά:
2½ φλυτζάνια βρώμη
1¼ φλυτζάνι νιφάδες σίκαλης
½ φλυτζάνι σουσάμι
½ φλυτζάνι ψιλοκομμένα αμύγδαλα
½ φλυτζάνι ηλιόσπορο
½ φλυτζάνι άγλυκες νιφάδες καρύδας
¼ φλυτζάνι και 2κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
¼ φλυτζάνι μέλι
3 κ.σ. λάδι καρύδας ή έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
¾ κ.γ. αποξηραμένο τζίντζερ
½ κ.γ. γαρύφαλλο
¾ φλυτζάνι σταφίδες ή αποξηραμένα βατόμουρα (κράνμπερι)
½ κ.γ. ψιλό θαλασσινό αλάτι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Παρασκευή:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μεγάλο μπωλ αναμιγνύουμε όλα τα συστατικά εκτός από τις σταφίδες (ή τα βατόμουρα) και τις νιφάδες καρύδας. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε σε ένα χαμηλό ταψί φούρνου λαδόκολλα και ρίχνουμε το μίγμα μας. Με σπάτουλα βοηθάμε να γίνει επίπεδη η επιφάνεια, αφήνοντας τα δημητριακά μας να είναι κολλημένα μεταξύ τους. Τα βάζουμε στο φούρνο.
Στο μέσον του ψησίματος, ανακατεύουμε το μίγμα και πιέζουμε και πάλι με τη σπάτουλα να γίνει επίπεδο. Προσθέτουμε τις νιφάδες καρύδας για τέλειο αποτέλεσμα. Βάζουμε και πάλι στο φούρνο.
Ψήνουμε μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα και να γίνει τραγανό (συνολικά 30’-35’). Αφαιρούμε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει. Όσο κρυώνει τόσο πιο τραγανό γίνεται.
Με μια μεταλλική σπάτουλα βγάζουμε τη granola από το ταψί και την σπάμε σε μέγεθος μπουκιάς. Προσθέτουμε τις σταφίδες (ή τα βατόμουρα).
Μπορούμε να τη φυλάξουμε σε αεροστεγές δοχείο για αρκετές εβδομάδες. Καλή απόλαυση!