Μαθήματα “Ευτυχίας” από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας 2025

Τι σημαίνει να είναι κανείς ευτυχισμένος; Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας μας δίνει μια αίσθηση για το επίπεδο ικανοποίησης των κατοίκων στις χώρες του κόσμου. Και φέτος επαναλαμβάνεται η τάση των τελευταίων ετών: οι Σκανδιναβικές χώρες κατέχουν την κορυφή, και η Φινλανδία γι ακόμα μια χρόνια είναι στην 1η θέση. Και όπως μας δείχνει η έκθεση, η οικονομική ευημερία δεν αρκεί για να νιώσει κάποιος ευτυχισμένος. Σημαντικό ρόλο παίζει η αίσθηση εμπιστοσύνης, η πίστη στους άλλους, η αίσθηση κοινότητας, οι ανθρώπινες σχέσεις, η αισιοδοξία για το μέλλον, και η ύπαρξη σκοπού στη ζωή. 

Τι είναι αυτό που κάνει την Φινλανδία, τη Δανία και την Ισλανδία να δηλώνουν οι περισσότερο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο; Σίγουρα η οικονομική σταθερότητα παίζει ρόλο, όμως φαίνεται ότι η ευτυχία εξαρτάται λιγότερο από την οικονομική ευημερία και περισσότερο από τον τρόπο που λειτουργούν οι κοινωνίες. Στις χώρες αυτές, ο κόσμος δηλώνει ότι έχει την υποστήριξη του κράτους, υπάρχει κοινωνική εμπιστοσύνη, η υγεία και η παιδεία είναι προσβάσιμες απ’ όλους, και βιώνουν καθημερινά την υποστήριξη του ενός στο πρόσωπο του άλλου. 

Πέρα όμως από τα παραπάνω, υπάρχει κάτι ζωτικής σημασίας που ξεχωρίζει σ’ αυτή την έκθεση: η καλοσύνη. Οι πράξεις γενναιοδωρίας, όπως π.χ. το νοιάξιμο του ενός για τον άλλο, η βοήθεια στους ξένους, ο εθελοντισμός και η προσφορά, φαίνεται να ενισχύουν την ευτυχία, όχι μόνο του παραλήπτη αλλά και του δότη.

Ποιο είναι τελικά το μάθημα;

Ευτυχία δεν είναι ένας προορισμός αλλά μία πρακτική, και το αποτέλεσμα της διαρκούς αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, των σχέσεων και του τρόπου που σκεφτόμαστε και πράττουμε. Οι πιο ευτυχισμένοι λαοί μας δίνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η ευτυχία και η ευεξία ανθίζουν εκεί που ο κόσμος νιώθει ασφάλεια, υποστήριξη και σύνδεση. Μικρές πράξεις καλοσύνης, καθημερινή κοινωνική επαφή και η αίσθηση του ανήκειν που σου δίνει την χαρά να προσφέρεις, δεν είναι πολυτέλειες αλλά βασικά συστατικά μιας υγιούς και ισορροπημένης ζωής.

Κι έτσι όπως διαβάζουμε τα παραπάνω, ας αναλογιστούμε μήπως η ευτυχία δεν είναι κάτι που βρίσκουμε, αλλά κάτι που δημιουργούμε -μέσα από την εμπιστοσύνη, την καλοσύνη, και τη στάση μας έτσι όπως είμαστε παρόντες στη ζωή και σε ό,τι θα την κάνει καλύτερη για εμάς και τους γύρω μας. Κι αν είναι έτσι, τι μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά από τώρα;

Next
Next

Η Ισλανδία Πλημμυρίζει Βιβλία την Παραμονή των Χριστουγέννων